Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Megújult WALTER-gépeinkről

2021-ben döntött úgy a nálunk nagyon népszerű, lengyel cég, hogy felvarrja ráncait gépeinek, és hogy ne csak a külcsínnel foglalkozzon: kaptunk jó pár erősítést is a WALTER-től. Ezekközül az újítások közül válogatunk most – a teljesség igénye nélkül.

Az új rönkhosztolójuk, a WALTER PK 1300-as például már egy 1300 mm-es körfűrésszel van felszerelve, így ezzel a technológiával akár 450 mm átmérőjű rönköket is tudunk darabolni, akár 5000 mm-es hosszúság mellett. Természetesen meg kellett növelni az előd, a PK 1200-as teljesítményét is, ebben sincs hiány: a rönkadagoló motor teljesítménye 2,2 kW, lett, így az előtolás maximális sebessége 20 m/perc lett, amiért egy 18 kW-os főmotor felel.

szállítószalagok, vagy az oldalsó, merőleges transzportpályák területén is több újdonsággal, újítással is találkozhatunk. 3 különböző mérettípusban is megtalálható kínálatunkban az oldalsó, vagy merőleges transzportpályák, melyek FDR deszka-keresztvágók elé telepíthetők. A 800-as alapmodell két láncos felszereltségétől, egészen a 4 lánccal felhordó 3800-as modellig, aminek a felhordószélessége 3800 mm (innen az elnevezése is [modell 800 – modell 2400 – modell 3800], ezen szélességiadatok alapján különböztetjük meg őket egymástól). A beadagolási sebességük azonban azonos a jól megtervezett, erős motornak köszönhetően, amiből egyből kettővel is fel vannak szerelve ezek a transzportpályák, hiszen a vízszintes, úgynevezett tárolószakaszban egy 1,5 kW-os, míg a libanyakon (így nevezik a megdöntött, emelkedő, betápláló részét) egy 2,2 kW-os motor biztosítja a zökkenőmentes transzportálást.

És ha már FDR fabetáplálás, akkor ejtsünk szót a keresztvágóról érkező hulladékanyag elszállításáról is, ahol újabb négy modell közül lehet választani, hiszen a WALTER-től 4 db, különböző technikai adatok alapján kategorizált hulladékelszállító futószalagot kapunk, melyek között a lényegi különbség a szállítószalagok hosszában mutatkozik meg: az alapmodell (WALTER HULLADÉK ELSZÁLLÍTÓ FUTÓSZALAG – FDR 16003130 mm hooszú pálya, míg a 6100-as modell több mint 7 és fél méter hosszú, egészen pontosan 7630 mm.

Ha már beszéltünk az FDR-ek be- és eltranszportálásáról, akkor tekintsük meg az FDR DESZKA-KERESZTVÁGÓ gépeket is, illetve azok újításait is. Eddig is volt néhány modell a kínálatunkban, azonban ezeket a gépeket is megerősítette a WALTER. Az FDR gépekkel nagy mennyiségű raklapelemeket lehet gyorsan, precízen feldolgozni. Az egyes modelleket az különbözteti meg egymástól, hogy milyen hosszú deszkákat lehet beadagolni ezekbe a gépekbe, illetve, hogy hány körfűrész dolgozik egyszerre a gép belsejében, míg a körfűrészek mérete állandó (350 mm). Az előtolási sebességek is azonosak a különböző modellekben, amikről az 1,5 kW-os betápláló motor gondoskodik.

Most már 4 különböző modell közül válaszhat kínálatunkból: 2 db körfűrésszel ellátott modellünknél 1600 mm lehet a maximális deszkahossz, míg a 6 körfűrészesnél akár 6100 mm lehet ez a hossz; van egy 3 db körfűrésszel ellátott modell is 2500 mm-es maximális hosszal, míg a 4-5 körfűrészlaposnál moduláris megoldás található, tehát akár 4, akár 5 körfűrészlappal is használható.

WALTER SO modellek a deszkaleválasztásért felelnek. A fűrészgépből kijövő faanyagot a görgők továbbítják, majd jobbra, illtve balra (beállítástól függően) ejtik ki. A lerakómechanizmust egy 1,5 kW-os motor teljesíti, míg a görgőknek hasonlóan egy 1,5 kW-os, erős motor biztosítja a gyors, maximum 25 m/perc előtolási sebességet. Itt is 3 modell közül lehet választani, mégpedig a 3 különböző hossz alapján: 4481 mm hosszú az SO 4500-as, az SO 6000-es 5960 mm, míg 7450 mm hosszú az SO 7500-as modell.

WALTER TD 500-as eddig is nagyon sikeres prizmázó volt. De most vele együtt új dizájnt kapott a 630-as modell is. Az elnevezésükben található számok (500-as és 630-as) a gépekben található körfűrészek átmérőjét mutatják meg, hiszen az 500-as modellben 500 mm a körfűrészek átmérője, míg – értelemszerűen – a 630-as modellben már 630 mm-es körfűrészek dolgoznak. Szám szerint maximálisan 4 db körfűrész az alsó, míg 4 db körfűrész a felső tengelyen. A hosszirányú vágásoknál nagyon fontos, hogy a motorok a legjobb teljesítményt adják le, így lett az alsó tengelyen szolgáló motor maximális teljesítménye 45 kW, míg a felső tengelyt egy maximálisan 37 kW-os motor segíti.