Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

KENOBI 4L16 – UB TÍPUSÚ KONVEKCIÓS (FRISSLEVEGŐS) SZÁRÍTÓ

Kategória

Leírás

1.   ANYAGMOZGATÁS: (be- és kirakodás)

A szárítókamrák hosszanti rakatképzésűek, a fűrészárú mozgatása pedig pályakocsis.

2. NÉVLEGES NETTÓ KAPACITÁS: 5/8 rész faanyag és 3/8 rész hézagléc arány esetén.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárító  nettó  kapacitása az   egységrakatokon belüli  vízszintes kihasználtság függvényében. (Szélezetlen anyag esetében a térkihasználás csökken.)

 

Szárító típusa: 4L16
100%-os kihasználtság: 75%-os kihasználtság (szélezetlen fa): 16 m3

12,3 m3

 

A rakat bruttó méretei (légrésekkel együtt):

Szárító típusa: 4L16
Hossz: 4,0 m
Szélesség: 3,4 m
Magasság: 2,0 m
Pályakocsik száma: 2 db.

 

3.   KONSTRUKCIÓS ADATOK:

 A szárítókamra vázszerkezete kizárólag rozsdamentes anyagokból: alumíniumból és korracélból készül. A váz fő alkotóelemeit a 6060/T5 (AlMgSi) ötvözetű, argon védőgázas AWI eljárással hegesztett speciális alumíniumszelvények képezik.

A tartóoszlopokat kétkomponensű betonragasztóval illesztett rozsdamentes acél menetszárakkal rögzítjük a beton alaphoz.

A kamra szerkezeti elemeit W1,4301 típusú rozsdamentes acél kötőelemekkel illesztjük egymáshoz.

A szárítókamrák kültéri elhelyezésre, 2,4 kN/m2 (240kg/m2) hóterhelésre és 140km/h szélerősségre vannak méretezve.

 

4.   A SZÁRÍTÓ FALAI ÉS FÖDÉME

 A falak és a födém kialakítása többrétegű: a belső sima és a külső stukkó alumínium trapézlemezek (3019/H14 és 5052/H32 ötvözet) közé helyezzük a hőszigetelő réteget.

A hőszigetelés kialakításánál 100mm vastag 40kg/m3 sűrűségű kőzetgyapotot, a falak tömítéséhez pedig kétrétegű párazáró szilikon tömítést alakalmazunk. (Speciális esetekben opciónálisan a hőszigetelés vastagsága akár 150mm is lehet).

Ezen megoldásnak köszönhetően a poliuretán habos szendvicspanelekkel szemben a kőzetgyapot szigetelésű falak a következő előnyös tulajdonságokat biztosítják:

A nagymértékű külső és belső hőmérséklet különbségből eredő külső és belső alumíniumlemezek eltérő hőtágulása nem rongálja a képlékeny kőzetgyapotot (ellentétben a poliuretános szendvicspanelekkel, melyeknél a lemezekre ragasztott merev szigetelőanyag összeszakadozik.)

 • A kőzetgyapot a gyúlékony poliuretánnal szemben fokozottan tűzálló.

A falak vizszíntes elhelyezésű kazettás szerkezetűek, ez a kialakítás ugyan munkaigényesebb, ugyanakkor – a legfeljebb 1000 mm-es kazettamagasság – kizárja a kőzetgyapot összeroskadását.

5.  A SZÁRÍTÓ AJTAJA

A kamrák szárnyas ajtóval vannak szerelve.

Az ajtók szerkezete és hőszigetelése a falakéval azonos.

6. A SZÁRÍTÓK MÉRETEI  

  Szárító típusa: 4L16
Belméretek Ajtónyitás: 4150mm
Ajtómagasság: 2450mm
hossz: 5150mm
Külméretek Szélesség: 4640mm
Hossz: 5540mm
Magasság: 2770mm

7.   LÉGTECHNIKA (VENTILLÁCIÓS RENDSZER)

A szárítókamrák trópusí tömítésű Siemens motorral és változtatható forgásirányú, dinamikusan kiegyensúlyozott, nyomás alatt öntött, állítható lapátszögű (dán gyártmányú) alumínium járókerékkel ellátott axiális ventillátorokkal vannak szerelve.

A ventilátorok számának és méretének megválasztásánál elsősorban a kamra általános szárítási funkciókra való kialakitására figyelünk. Amennyiben fokozottabb légszállítást igénylő szárítási feladatoknak is eleget kell tenni (pl. alacsony hőmérsékleten szárított színváltozás nélküli fehér bükk) célszerű a ventillátorok számát növelni.

A periódikus forgásirányváltással a mély farakatok esetén is kíméletes és egyenletes szárítást garantálunk. A lombos fafajok szárítása esetében, a ventillátorok által használt villamos energiamennyiség csökkentése érdekében fordulatszám-szabályzó használatát javasoljuk.

Szárító típus: 4L16
Ventillátor típus K-REVAX 710
Járókerék átmérője Ø700mm
Motor tápfeszültsége U=380-400V/50Hz
Motor teljesítménye P=2,2kW
Fordulatszám 1440 rot/min
Ventillátorok száma 2 db

8.  PÁRAELVONÁS, SZELLŐZTETÉS

A szárítókamra páraelvonásához BELIMO szervómotorokkal működtetett négyszögletű alumínium pillangószelepekkel szerelt szellőztető nyílásokat használunk. Méretük és számuk kamratípus függőek.

Növelt hozamú szellőztetést igénylő feladatok esetében (pl. fehér bükk) opciónálisan, Ø400mm átmérőjű axiális ventilátorral szerelt szellőzőket használunk.

Szellőzőnyílások száma: 2 db

9.  A HŐLEADÓK

A fűtővíz és a szárító levegője közötti hőátadást korracél béléscsöves, extrudált (mángorolt) alumínium bordás hőleadók (radiátorok) biztosítják.

A magas hatásfokot és jó hőátadást, a szoros cső-borda kontaktus és a kiterjedt hőleadó felület biztosítja.

A hőleadókat a kamra külterében található csatlakozási ponttal rozsdamentes acélcsövekkel kötjük össze.

Maximális munkanyomás: 3 bar.

Fűtő teljesítmény: 4L16:  Q=72kW

8.    HŐADAGOLÁS – melegvizes fűtés esetén

A hőadagolást a szárító szabályzó-automatikája által vezérelt BELIMO DN32 háromutas szervócsappal biztosítjuk.

9.    A PÁRÁSÍTÓ RENDSZER

A szárítási folyamat által megkövetelt minimális légnedvesség értékét bíztosítja. A szabályzó által vezérelt villamos-szervócsapból, leválasztó csapokból, szervíz by-pass ágból és Danfoss porlasztó dűznikből áll.

8.    A dTOUCH SZABÁLYZÓ

A dTOUCH speciálisan a fűrészáru szárítók vezérlésére kifejlesztett, új generációs, hatékony szabályzó rendszer. A dTOUCH a faipari szárítás nemzetközi viszonylatban elismert szaktekintélyeinek tudását valamint a haladó és rugalmas szabályzórendszer minden előnyét egyesíti. A dTOUCH valódi előrelépést jelent a szárítószabályzók terén.

A dTOUCH az IVALSA (Olasz Faipari Fejlesztési Intézet)- közreműködésével lett kifejlesztve. Az intézmény a faanyagok szárítási folyamatának vizsgálására és tesztelésére alkalmas kutató- laboratóriummal rendelkezik.

A dTOUCH előző modellek (M800, Delphi) összes funkcióját tartalmazza, mindezeket természetesen sok újdonsággal kiegészítve. Például a több mint 400 fafajra kiterjedő, előre kidolgozott számos szárítási menetrendet, a színmegtartó vagy a természetes szín megváltoztatását célzó speciális szárítási menetrendeket, a gyors szárítást biztosító menetrendeket stb.

A dTOUCH, a felhasználó igényeit teljes mértékben kielégítő szárítási menetrend kidolgozásához, a memóriájába előre beprogramozott alap adatokon (menetrendeken) kívül minden esetben figyelembe veszi úgy a kamrában elhelyezett érzékelőktől kapott, mint a felhasználó saját igényei alapján beállított (pl. a minőségre, a szárítási idő vagy minőség prioritására vonatkozó beállítások, speciális igények, stb) információkat.

A dTOUCH a különböző kritikus helyzeteket (fagyott faanyag, felszíni kérgesedést szenvedett faanyag, stb) automatikusan fel tudja ismerni és a továbbiakban úgy módosítja a szárítási menetrendet, hogy a fellépő problémát a legjobb megoldással orvosolja.

A dTOUCH felhasználójának a személyreszabott szárítási menetrendek készítéséhez már nem kell a szárításra, a szabályzók programozására (hőmérséklet, nedvességtartalom, idő, stb) vonatkozó kiterjedt   ismeretekkel   rendelkeznie.   Elégséges,   ha   a    feltett    egyszerű    kérdésekre    válaszolva ,,elmagyarázza” a szabályzónak, hogy melyek azok a speciális szárítási  igények, amelyeknek a menetrendnek meg kell felelnie. Ezután a dTOUCH összeállítja a legmegfelelőbb  szárítási menetrendet.

dTOUCH = folyamatosan fejlődő rendszer

 A dTOUCH az IVALSA-val való szoros együttműködés és a „terepről” begyüjtött tapasztalatnak köszönhetően folyamatosan fejlödő, magas potenciállal rendelkező folyamatszabályzó rendszer.

Az automatikus szoftverfrissítés funkció segítségével (ez a funkció akkor érhető el, ha a dTOUCH egy internet kapcsolattal rendelkező PC-re van csatlakoztatva, melyre a dVIEW szoftver is telepítve van) az Ön dTOUCH rendszere ingyenesen és könnyen hozzáfér a legfrissebb szoftver verziókhoz.

A már eddig is használt hatékony „klasszikus” funkciókon kívül a dTOUCH új lehetőségekkel bővült, melyek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Példaként a következőket említjük:

A szárítási menetrendek kiértékelése

Ez a funkció elsősorban a hasonló jellemzőkkel rendelkező homogén (faj, vastagság, kezdeti feltételek) és ismétlődő szárítási ciklusok menetrenjeinek optimizálására alkalmas, a szárítók sajátosságait és a felhasználó speciális igényeit figyelembe véve.

A ciklus végén a felhasználó a dTOUCH által felkínált kiértékelő kérdésekre válaszolhat. A dTOUCH ezen információk alapján a módosítja a szárítási menetrendet, majd elmenti a későbbi felhasználás érdekében.

Energiamegtakarítás

Ez a funkció a rendszer energiamegtakarításához járul hozzá, a kritikus órák alatt korlátozza a berendezés fogyasztását. Lehetővé teszi, hogy egy küszöböt állítson be a ventilátorok villamos energia fogyasztására illetve hőenergia fogyasztására vonatkozóan. Alkalmazása hasznos lehet, ha az energia ára napszakhoz kötődik (a ventilátorok maximális teljesítményét asszociálhatja azokkal az időszakokkal, amikor a villamos energia olcsóbb). Kiegészítésképpen ez a funkció az alábbi esetekben is hasznosnak bizonyulhat:

 • hűvős időszakban, amikor a hőközpont a megemelkedett nappali fűtésigénynek nem tud eleget tenni (a szárítókon kívül más épületeket is fűteni kell)
 • ha a telep több szárítóval is rendelkezik és szeretné a berendezés maximális fogyasztását csökkenteni: váltakozva minden szárítónak beállíthat energiatakarékos üzemmódot.
 • A zajszint csökkentése miatt az éjjeli időszakban: a ventilátorok sebességének csökkenésével kisebb lesz az általuk generált zaj

dTOUCH, a felhasználóbarát ,,szakember”

A dTOUCH fejlesztése alatt különösen nagy figyelem fordítódott a felhasználóbarát kezelőfelület kialakítására. A szabályzó egy színes, érintőképernyős, LCD egységen alapszik. Az elérhető funkciók – minden lehetséges alkalommal – egy-egy grafikus szimbólummal vannak társítva, a szöveges menü pedig több nyelven használható. A választásra felkínált funkciók gombokkal vagy kék írással vannak megjelenítve.

A legbonyolultabb automata vezérlésről a legegyszerűbb félautomata üzemmódra történő váltás egyetlen képernyőérintéssel kivitlezhető.

dTOUCH – a rugalmas megoldás

A választott konfiguráció függvényében a dTOUCH szabályzó automatika számos periférikus egységgel csatlakoztatható. Az eszközök közti kommunikáció a „Kiln Bus” soros protokol segítségével történik. Ennek köszönhetően a Logica H&S által kifejlesztett összes egység (érzékelők, interfészek) bármikor, tetszés szerint ráépíthető. A rendszert érzékelőinek számát és fajtáját bármikor változtatni lehet.

A lehetséges több konfiguráció közül ajánlatunkba a következőt építettük be:

dTOUCH – LG25 (2T, 2EMC, 6MC)

Tartalom:

 • dTOUCH szabályzó egység
 • LG29 kimeneti relé egység
 • LG25 jelerősítő 10m kábellel, 2 x érzékelő doboz (a kamra belsejébe kell elhelyezni, mindegyik doboz 1 hőmérséklet érzékelőt, 1 celulóz lapocskás EMC érzékelőt és 3 x MC érzékelőt tartalmaz 10 m teflonos szigetelt kábellel), 6 MC kábelt (10 m), 14 elektródát x 3 hosszúságban.

A konfiguráció az LG25 jelerősítőre épül, melyeknek számát növelve az alkalmazott érzékelők száma is növelhető.

Ez a konfiguráció a maximum 120°C -ig történő szárítási ciklusokat végző kamrák esetén alkalmazható.

A dTOUCH menű jelenleg használható nyelvei: magyar, angol, olasz, német, francia, holland, spanyol, portugál, cseh, orosz, kínai, lett, horvát, szlovén

A dVIEW – szárító kezelő szoftver

A dVIEW szoftver egy vagy több dTOUCH szabályzó PC-hez való rendszerbe kapcsolását teszi lehetővé interfészelési, adattárolási, adatfeldolgozási és kommunikációs lehetőséggel.

A dVIEW legfontosabb funkciói:

 • 32 dTOUCH szabályzó (szárító) rendszerbe kapcsolása és interfészelése egyazon PC-n.
 • A PC internetes kapcsolodása esetén lehetségessé válik a szárítók távfelügyelete és a Kenobi teleszervíze. A távfelügyelethez egy okostelefon is elegendő.
 • A szárítási folyamatok adatainak regisztrálása és tárolása.
 • A futó vagy a tárolt szárítási ciklusok elemzési, kiértékelési céllal történő grafikus vagy táblázatos megjelenítése.
 • Lehetővé teszi a FAO IPPC ISPM 15 hőkezelési szabvány szerinti jegyzőkönyvek kiállítását, a hőkezeléshez szükséges adatok regisztrálását és a folyamat levezetését.

 1. ERŐSÁRAMÚ SZEKRÉNY

 A következő feladatokat látja el:

 • A ventillátorok forgásirányát és az opcióként rendelhető Danfoss frekvenciaváltóval történő fordulatszámszabályzását (1 db. frekvenciaváltó/kamra).
 • A szellőztetők szervómotrait vezérli és villamos védelmét biztosítja.
 • A légnedvesítés mágnesszelepét vezérli és villamos védelmét biztosítja.
 • A szabályzó automatika villamos betáplálását és villamos védelmét biztosítja. Schneider, Wago és Eaton alkatrészekkel vannak

A szárítókat a ventilátorok fordulatszámát szabályzó frekvenciaszabályzóval lehet szerelni a csökkentett elektromos energia fogyasztás érdekében.

Brand

KENOBI

A Kenobi fűrészáru szárító berendezések tervezésekor különös figyelmet fordítunk a szárítás tökéletesítése mellett a ráfordított költségek optimizálására, amit a szárítási folyamat energetikai hatékonyságának növelésével érünk el. A berendezéseinkben szárított fűrészáru magas szárítási minőségét a beépítésre kerülő modern komponensek, valamint a fejlett vezérlő szoftver szavatolja. Szárítóinkat 10 m3-től 200 m3 kapacitásig gyártjuk, szem előtt tartva a felhasználó speciális igényeit (extra méretek, speciális felhasználási területek, beépítési terület miatti megszorítások).

AJÁNLATKÉRÉS