Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Elszívás, aprítás

A faiparban sokféle modern berendezéssel lehet a munkálatokat nemcsak gyorsabbá, de biztonságosabbá is tenni. A fafeldolgozás folyamata több részterületet is magába foglal, ezekhez pedig más-más gép szolgáltatja a segítséget.

Az elsődleges faipari megmunkálás a fűrészáru termelés, raklapelem gyártás, hengeres fából alapanyag termelés a fő irányvonala, aminek egy része újra hasznosítható Az ebből keletkező hulladék jelenünkben előtérbe került, melyből másodlagos termék előállítására van lehetőség. A faforgács mellett fűrészpor, valamint darabos fa is hullik a fafeldolgozó üzem padlójára nem kis mennyiségben. A levágott szélanyag és az elszívott, elsősorban nedves fűrészport további feldolgozás céljából feldolgozzuk a megfelelő gépek segítségével, majd, mint a keletkező aprítékot, brikettálni, illetve pelletálni lehet a végterméket pedig tüzelésre használják. Éppen ezért megéri befektetni megfelelő mennyiség függvényében. A brikettáló gépekbe, akár egyéb, növényi hulladékkal keverve összepréselik mert így a faanyagból gyakorlatilag minden részt fel lehet használni, anélkül, hogy bármi a szemétben kötne ki. Szintén külön gépre van szükség a pelletáláshoz. A pelletáló gépek a finoman őrölt aprítékot, összepréselik és a jellegzetes formájú termék lesz a végeredmény.

Mindezek a munkafolyamatok általában zárt térben folynak, ahol gondoskodni kell a megfelelő munkakörülményekről is. A felszálló por valós kockázatot jelent, a belégzése egészségügyi veszélyekkel jár az alkalmazottak számára. Természetesen van arra is mód, hogy az ideális munkakörülményeket teremtsünk a feldolgozás környezetében is. Ehhez szükség van a nedves, illetve a száraz fűrészpor elszívására, amihez a legtöbbször zsákos úgynevezett mobil elszívót illetve központi elszívó rendszereket használnak.

A faipari por elszívók lehetnek mobil, vagy központi elszívó rendszerek; az aktuális igények és lehetősége határozzák meg, melyikre van szükség. A zsákos elszívó berendezéselőnye a bekerülési költség, hátránya folyamatosan üríteni kell a zsákokat melyek állásidőt okoznak a termelésben.A központi rendszerek előnye, nagyobb mennyiséget lehet kitárolni, hátránya a bekerülési költség jelentős és pontos tervezést igényel.

Lépjen kapcsolatba velünk a honlapunkon feltüntetett elérhetőségeink egyikén, ha ilyen berendezésre van szüksége, és érdeklődjön az általunk forgalmazott faipari por elszívókról!