Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rönk és raklap

A rönk és raklap feldolgozáshoz szükséges faipari gépekről bővebben

Magyarország területeinek közel 20%-át erdők borítják. Az itt megtalálható fák miután kivágásra kerülnek, felhasználásuk igencsak széleskörű, mert nem csupán tüzelésre alkalmasak, hanem bútorokat, fogpiszkálókat készítenek belőlük és alapanyagként nem hiányozhatnak a különböző építkezésekről sem. Ahhoz, hogy a fából hasznos alapanyag legyen, szükség van a rönkök és raklapok feldolgozásához, faipari gépekre.
Az elsődleges fafeldolgozó ipar az a terület, ami gondoskodik arról, hogy a fából megfelelő alapanyag váljon, például deszka, lemez, bútorlap, amiket később a másodlagos faipar területére lehet továbbítani: asztalosüzemeknek, bútorgyártóknak, egyéb fafeldolgozó telepeknek. Ezeket az alapanyagokat másnéven fűrészárunak hívják, amit csakis jó minőségű rönkből állítanak elő, fűrészeléssel. A kész alapanyagot méreteivel összhangban nevezik el: deszka, palló, léc, gerenda, zárléc. A kialakítást, méreteket és minőségi osztályba sorolását szigorú szabvány írja elő, amihez alkalmazkodni kell a gyártás során.

A fűrészáru legyártása először a rönk tengelyirányú fűrészelésével kezdődik keretfűrészgépen, rönkhasító szalagfűrészgépen vagy rönkhasító körfűrészgépen. Ezek a berendezések három vágásmód szerint dolgozhatnak: élesvágással, prizmázással és forgatóvágással. A felsoroltak közül a legelterjedtebb az élesvágás, mert szinte mindegyik fafajtánál alkalmazható́ gyors és költséghatékony megoldást kínál a vágáshoz. A felmérések szerint a rönkök 90%-át így dolgozzák fel a különböző üzemekben.

Ha rönk és raklap feldolgozáshoz faipari gépekre lenne szüksége, fedezze fel választékunkat! A prizmázó gépektől kezdve egészen a szalagfűrészekig nálunk mindent megtalálhat az elsődleges fafeldolgozó ipar területére. A rönk és raklap feldolgozáshoz szükséges faipari gépek kínálata folyamatosan bővül korszerű, biztonságos, megbízható berendezésekkel, ezért érdemes többször visszatérnie hozzánk. Ha új vállalkozást indít, vagy egyszerűen csak korszerűsítené faipari vállalkozását, berendezéseinkkel ezt meg tudja tenni. Amennyiben kérdései lennének a rönk és raklap feldolgozáshoz szükséges faipari gépekkel kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!